Nu har det gått över en vecka sedan jag läst klart vår kära doktor Glas dagbok.. men nu, när alla tankar flugit ur huvudet, har jag lyckats få tag på en dator som inte stänger ner allt mitt upp i skrivandet.. så vi får se vad jag kommer ihåg. Jag har som tack var lite anteckningar :)
Först och främst har jag tänkt en del på hur
kvinnor och män behandlas i boken, i vilka samanhang de behandlas lika och i vilka de behandlas olika. Men jag måste säga att, så som doktor Glas framställer det, är de förvånansvärt lika med tanke på tiden han levde i och boken blev skriven. Han framställer både män och kvinnor som faktiska personer, som har sina tankar och känslor och fungerar i stort sätt lika i dessa avseende.
Något som kan nämnas och som gör att man ändå känner att könen skiljs, är att det alltid ska framgå om det är en kvinna eller man han pratar med, om det är en kvinna eller man som passerar på vägen och ser fundersam ut.. eller vad det än skulle vara, nämner han alltid om det är en kvinna eller man. På så sätt framgår det att det finns en betydande skillnad mellan könen - just eftersom det är viktigt att nämnas. Alla kanske inte håller med mig, men tänk på det.. om det är viktigt att utpeka vilken grupp en person tillhör, måste dess grupptillhörighet vara något viktigt för personen som uttrycker det, eller hur?
Ta texten vi läste i Staden och framtiden som exempel, då man pratade om arkeologen blabla som sa detta och detta, och sedan hade vi
den kvinliga arkeologen som säger detta och detta. Man måste utmärka att denna arkeolog är kvinna, men vad spelar det egentligen för roll, när de alla är människor och arkeologer? Räker det inte att utmärka dess proffesion, arkeolog? Ja, ja tror ni vet var jag vill komma. Detta uttrycks, som jag upplevt det och jag har inte hittat något undantag, hela tiden av doktor Glas, vem är kvinna och vem är man.. på så sätt måste skilnaden ha en betydelse.
En skillnad som jag tycker framgår mer konkret är att kvinnor är
utsatta av männens begär. Männens sexuella begär är det starkaste, och kvinnan blir pga detta ibland ett offer och ibland inte.
"...då min far första gången såg med begärelse på min mor." (s.161)
"...sedan har hon fått vara förskonad i fem eller sex år..." (s.12)
Mannens begär, och kvinnan som blir utsatt för den... och kanske framgår i det första citatet även en makt position, för han nämner inte om hans mor hade sett med begärelse på hans far först, det ända som framgår är att det avgjordes när hans far såg med begärelse på hans mor. Mannens begär avgör. Eller? Har ingen mer än jag fått den känslan av boken?
En sista skillnad jag tänkt på är kvinnans roll som fru.. att det framgår lite mellan raderna att kvinnans plats är som fru till en man. Inte fullt ut och inte över lag, men jag får en känsla av en underton som farmför detta. Med tanke på att kvinnor nästan alltid nämns i förhållande till sin man eller till sin ensamhet och vilja till äktenskap, medan det inte alltid är lika viktigt att nämna vilka kvinnor männen han talar med (eller vad de nu gör) tillhör.
En liten avslutande notering...
"Det finns gränser för vad en kvinna får förstå!" (s.154)
Finns det inga gränser för män? Varför bara kvinnor? :P
I vilket fall som helst tycker jag att det stora skillnaden mellan könen framgår i att det hela tiden nämns, om det är en kvinna eller en man, alltså är det vilktigt och det måste mellan raderna finnas en skillnad mellan könen. Sedan framgår en tendens av kvinnans underlägsenhet och mannens starkare sexuella begär som en skillnad, och kvinnans beroende av en man. samanfattningsvis..
En annan sak jag tänkt mycket på är doktor Glas
ensamhet, om hur inledningen av boken visar på hur ensam han är och slutet av boken visar på hur han ändå slutade upp minst lika ensam.
"Jag sitter här vid mitt öppna fönster och skriver detta - för vem? För ingen vän och ingen vännina, knappt för mig själv ens,..." (s.10)
Jag tycker personligen citatet säger att han har ingen att dela sina tankar med, (ingen vän och ingen vännina - varken kvinna eller man - vilktigt att nämna båda könen :P) och han skriver dakbok egentligen för att han inte har något annat att göra, eftersom han inte skriver det för sig själv heller. Kanske gör han det för att ränsa skallen. Men citatet i sig,
knappt ens för mig själv, han skriver inte för någon, men han har väll inget annat att göra.. han har ju ingen att vara med heller.. han är liksom ensam på många sätt, ingen att dela sina tankar med, och ingen att bara vara med för att tidan ska gå, så det blir dagboken istället...
"Jag känner det som om i denna stund ingen i världen vore ensam mer än jag. Jag, medicine licentiaten Tyko Gabriel Glas, som stundom hjälper andra men aldrig har kunnat hjälpa sig själv, och som vid fyllda trettitre år aldrig varit när en kvinna." (s.11)
Jag har egentligen inte mycket mer att nämna om hans ensamhet, mer än att hela boken är liksom präglad av ensamhet.. jag får bara en känsla av att han är så extremt ensam, hela tiden, genom hela boken, och det är en mycket viktig faktor av boken och dess innehåll.. så som jag personligen känner iallafall.. har har så mycket tid till olika tankar och reklektioner kring allt och alla..
Nja, och sedan är det ju
språket, jag är inte så förtjust i det.. eller.. jag känner en distans till det.. som jag inte tänker upprepa för jag har tidigare skrivit om det.. och jag har också tidigare skrivit om det jag tycker om med språket, att det ibland kan vara väldigt smart och rent utsagt vackert, och hur hela skrivsättet i sig liksom höjer hela boken.. man kan verkligen sätta sig in i doktor Glas hjärna, vad sitter kvar i tankarna och vad försvinner - vad är viktigt för honom och vad är det inte.. och hur han skilldrar sina drömmar i dagboken, något som också är viktigt för att förstå hur han tänker och känner kring saker och ting..
ibland kommer han dock in på helt onödiga - i mina ögon - delar.. som när han skriver flera sidor om månen och tankar kring den.. och hur han kommer in på att skriva om konstnärer från ingenstans.. på et sett är set väldigt vackert det han skriver,och det visar på hur mycket tid han har till att tänka och reflektera kring saker och ting.. det blickar tillbaka lite på hans ensamhet.. men det kan bli nästan jobbigt att läsa det ibland eftersom det inte handlar om ämnet och man vill hällre läsa om det än om månen.. men iallafall, det är nog en viktig del i det hela ändå.. för känslans skull.. för ensamhetens skull..
En sista del jag tänkt skriva lite om är
mordet på Gregorius, en lite fortsättning på det jag skrev om sist.. jag käner verkligen med doktor Glas och jag tycker att genom skrivsättet och allt egentligen vaggas man in i hans sätt att tänka.. så man förstr på ett sätt varför han mördade Gregorius, han ville ju egentligen ingen illa och....
".. jag hörde att kyrkoherden nämnde namnet Gregorius. Han uttalade detta namn utan någon förtjusning..." (s.122)
... det var ju ändå ingen som tyckte om honom eller skulle sakna honom.. Han villa helt enkelt rädda alla andra från denna hämska man, främst ville han ju rädda Helga från honom.. men det skulle ju kanske hjälpa fler på vägen och inte skada någon.. eller?
"Men han hade alltså en gammal mor. Det viste jag inte. Hon måste vara förskräckligt gammal. Det är något dystert och otrevligt med det här rummet, i synnerhet i sådana här regnvädersdagar. (...) Vem kunde ana att han hade sin mor i livet..." (s.151)
Oj då.. hade han en mamma som nu skulle behöva sörja honom..? det var ju inte riktigt meningen.. han skulle ju inte skada någon, han ville ju inte såra någon dokror Glas.. men egentligen viste han väll inte så mycket om Gregorius.. man han såg det han ville se, att ingen älskade honom.. så, då kan det ju inte skada någon..
men.. det gjorde det..
nu orkar jag inte skriva mer, men detta är det mesta av det jag antecknat under tiden, och även de tankar som sitter kvar i skallen på mig :)
enjoy!
-Marina